Plannen en activiteiten

Boekpresentatie Dichter bij Dordt: 20 mei 2015

De biografie over het leven en werk van de dichter C. Buddingh’ werd woensdag 20 mei gepresenteerd in het stadhuis van Dordrecht. De titel van het boek is Dichter bij Dordt, biografie van C. Buddingh’. Het boek telt 500 pagina’s en is verkrijgbaar via de boekhandel of website. De uitgever is Nijgh & Van Ditmar en de verkoopprijs is € 34,99.

omslag buddingh bio

Fundraise-diner voor de Buddingh’ biografie

Op zaterdag 24 november 2012 organiseerde de Dordtse Academie een fundraise-diner en veiling ten bate van de Buddingh’ biografie in restaurant Art & Dining in het Dordrechts Museum. Een heerlijk diner, een fijne ambiance, uitstekend gezelschap, bijdragen van lokale en landelijke politici en een gezamenlijk doel…het mede mogelijk maken van de biografie van Kees Buddingh’. Het gezelschap had exclusieve toegang tot de tentoonstelling ‘Kastjes Kijken’, met beeldend werk van Buddingh’ (1918-1985). De biograaf Wim Huijser leidde samen met museumdirecteur Peter Schoon de gasten langs de kastjes.

De biografie

C. Buddingh’ (1918-1985) was een veelzijdig schrijver en geliefd dichter. Bekend om zijn onmiskenbare stemgeluid, zijn Gorgelrijmen, zijn gevoel voor humor en understatement in alledaags taalgebruik. Met zijn werk bracht hij in de jaren zestig poëzie onder de aandacht van het grote publiek en heeft hij veel betekend voor de letteren in Dordrecht. Zijn werk staat nog steeds in de belangstelling en er zijn vele Buddingh’ verzamelaars. De biograaf is Wim Huijser. Hij heeft al diverse publicaties op zijn naam staan en is sinds 2003 bezig met de voorbereidingen voor een biografie. De gemeenteraad van Dordrecht heeft € 50.000 ter beschikking gesteld op voorwaarde dat de overige benodigde € 50.000 via andere wegen wordt verkregen. Met het fundraise-diner en de veiling heeft de Dordtse Academie daar (gedeeltelijk) in voorzien.

Kastjes kijken met Kees Buddingh’, nog tot en met maart 2013 in het Dordrechts Museum.

Lancering Dordts Biografisch Woordenboek op vrijdag 11 mei 2012

De stichting Dordtse Academie lanceerde op vrijdag 11 mei 2012 het Dordts Biografisch Woordenboek. Dit is een digitaal woordenboek met daarin de biografieën van belangrijke figuren uit de Dordtse geschiedenis. Een van de eerste biografieën die hierin werd opgenomen is die van Ary Scheffer. Ook de biografieën van o.a. Johan de Witt, C.Buddingh’, Top Naeff, Karel Lotsy, Jacob Cats, Albert Cuyp, Jaap Burger en Jacques Perk en meer dan honderd andere, zijn inmiddels online. Zie Regionaalarchiefdordrecht.nl